Ad-urile Moldovei. Ion Sîrbu – Clic Media Grup: Nu există a doua șansă în advertising

Povestea despre Ad-urile Moldovei continuă și în 2020. Unii au spus că în trecut campaniile erau vechi și primitive, alții le-au numit naive și caraghioase. Dar frumoase. Autentice. Colorate. În același timp, majoritatea sunt de părere că publicitatea evoluează și se adaptează încet, dar sigur realităților cotidiene.
Ion Sîrbu, CEO Clic Media Grup, povestește că „cel mai mare pericol pe piața publicitară a Republicii Moldova era clientul care știa exact ce vrea, care vedea deja totul și personaliza la maxim brief-ul”. Și, cică, lucrurile nu s-au prea schimbat în acest sens. Dar asta nu-i sperie pe advertiserii înflăcărați, care prepară concepte, ce corespund întocmai cu doleanțele clienților și necesitățile auditoriului.
E greu de crezut că de șase ani avem o viață paralelă celei de om obișnuit. Nu credeam de la bun început că va apărea un flux de istorii, trăiri și experiențe demne de o autobiografie a unei ființe cu multe identități dar care trăiește o singură viață.
Primul pas în lumea advertisingului a fost și cel care ne-a coborât un pic pe pământ și într-o manieră autodidactă ne-a demonstrat cât de mult diferă teoria și concepția de publicitate de ceea ce este în realitate pe piața Moldovei, de ceea ce ia foc și ce este cu adevărat acceptat de auditoriu. Curioși și înflăcărați după natura noastră, eram gata să muncim depănând orice mărunțiș până la perfecțiune. Anume acea insistență tânără a adus în familia noastră primul client de talie mare cu rădăcini peste hotarele țării și cu necesități respective. Și în acel moment neștiind clar cu ce se manâncă, am pregătit toate tacâmurile pe care le-am avut în arsenal.
Prima companie, startul nostru, a venit cu fraza care periodic scoate din echilibru orice advertiser: Vreau ceva wow, nu știu exact ce! De fapt la începuturi așa sunau toate brief-urile și deaceea etajarea și circulația ideilor o reglam noi. Cel mai complicat a fost esența… Brusc am devenit cunoscuți cu domenii ca medicina, managementul, vânzări, turism, finanțe, bănci, comunicare etc., un șir larg de domenii în care ne-am aprofundat (câteodata prea). Scopul de bază a fost să alegem ”tacâmul potrivit” din prima încercare (nu există a doua șansă în advertising).
Perfecționarea noastră a dat naștere noilor cerințe, soluția ingenioasă genera o noua provocare, acest val nu a trecut până în ziua de astăzi. Pentru noi, în 2014 a început o noua eră: promovarea brandului în context. Căile clasice de comunicare fiind depășite si neadecvate publicului au regenerat într-o mulțime de tehnici de contact (inscripții pe obiecte de mobilier, asociații a naturii cu brand-image-ul, branduirea mâncării de la recepție, surprize și promo-materiale care capătă sens doar în context…).
Întotdeauna a fost foarte greu să ne caracterizăm comparativ pentru că mergem pe o cale altfel, ne-am propus și adaptat un mod de creație și dezvoltare eclectic. Pentru cineva din exterior poate părea haos total, pe când noi în acest haos ne regăsim echilibrul și inspirația. Cât de incorect nu ar suna din punct de vedere ”științific” noi preferăm să facem totul ce ține de idee. Este mai simplu să naști o idee, să o realizezi, sărbătorești, să o depășești și să o renaști în următoarea de generație mai avansată. Reușim pentru că nu ne este frică de nou, de vechi, de nesigur, de dorințe, de vise și desigur de muncă (mintală, fizică, mai nobilă și mai puțin) răsuflecăm mâinicele și înainte.
Acum câțiva ani, când în istoria noastră au apărut personaje noi și mai… și mai, am început să apreciem libertatea mai mult ca orice. Ea ne permite să construim bomba care exploadează de fiecare dată chiar daca nimeni nu crede și nici nu iși închipuie că ar putea. În situații de liberă creativitate și încredere în experiența noastră au de câștigat toți. Cel mai mare pericol pe piața publicitară a Republicii Moldova este clientul care știe exact ce vrea, care vede deja totul și personalizează la maxim brief-ul. Aici moare creativitatea și apare bunicuța în cadru care rezolva rebusul cu un singur raspuns deja a câta oară. La această etapă de dezvoltare încă sunt multe companii care au manageri atotștiutori, specialiști în toate domeniile posibile. Acum încercăm să evităm situații de acest gen chiar apelând la ”fie să creadă că e ideea lui”.
Campaniile care dau rezultate pozitive sunt cele fresh, inedite, corelate cu publicul. Simțul este liantul care ține totul în viață, viața pe care o trăiește fiecare campanie, fiecare idee, fiecare obiect. Nu apare nimic nou ci doar necesitățile îmbracă diferite haine, iar metodele de realizare sunt captate din necunoscutul în care plutesc și aplicate în sfera publicității cu centrul clar definit (sigur la masa noastră pentru discuții) cu o rază infinită. Acesta este largul nostru în acea lume paralelă în care ne trăim profesia.”
Articol publicat pe site-ul www.iqads.ro